Välkomna till Kallander.se

Kan ni med hjälp av ovan gissa var jag befinner mig på lördag?
\Lasse

Nu, när kylan och snön tagit vårt land i besittning kan det vara skönt att längta tillbaka till ön.
Den här bilden tog jag i höstas och den visar en bit Kalbjerga-mark inträngd mellan Simunds, Vinor och i norr Ajkesträsk.

I fastighetsregistret heter den Kalbjerga 1:27 och i Lagaskiftesprotokoll från 1843:
Kallanders åker
. Med storsta sannolikhet den plats där Thomas Kallander och Maria Hamstedt bodde under första halvan av 1800-talet.

I övrigt har det inte blivit så mycket uppdateringar här på hemsidan men det betyder inte att jag varit overksam. Jag bygger en Wikipedia om Fårö som har arbetsnamnet En del av FårÖ.

Med största sannolikhet är jag i församlingshemmet på Fårö lördagen den 13 mars. (OBS! NYTT DATUM) då jag tillsammans med hembygdsföreningen ska visa en del bilder från inscanningsprojektet som jag håller på med.

Jag har även fått kontakt med Jonas Kallanders släkt och jag ser verkligen framemot att få träffa dem och få veta lite mer om den legendariske provinsialläkaren i NederKalix.

Allt gott!
\Lasse
[2010-01-19]

Tillagt 1/2 2010:
Nytt datum för träffen på Fårö. Blir lördagen den 13 mars pga dubbelboknngar.
Håller på och sammanställer mitt material över Petrus Kallander, så att jag har något bra att dela med mig utan av.
\Lasse

 


In beloved memory....
Vår vardagsrumsvägg med några av de hitintills funna familjefotografierna.
Nerifrån och upp: Frans Daniel, Ester, Frans Oscar och Birgit, Frans Oscar, Augusta och hans syskon, Emil och Petrus (Petter) Michael...
(Min son Björn envisas med att säga "pappas familjealtare")

Hjälp mig att finna fler!

[2009-03-07]


Petrus Michael (Petter Michael) Kallander
Denna person kunde ha varit husbonde på Kalbjerga. Mikael och Anna Cajsas äldste (levande) son! Man undrar ju ibland om Jacob Michaelson Kalbjerga fått frid i sin grav med tanke på vad som hände pga hans beslut 1866.
Jag är stum av beundran över Petrus Michaels gärning i Stockholm (Sällskapet Blomkronan) och hoppas så småningom kunna fästa ner några ord på papper (alt. Webben) som på mitt enkla sätt inte på långa vägar kan motsvara den stolthet jag känner över att få vara släkt till honom...

\Lasse [2008-06-27]
Detta är det äldsta kort på en familjemedlem som jag ännu har funnit.

PM:s relation till mig = farfars fars bror

Nu snurrar det på!
Mycket har hänt! Jag har fått kontakt med våra amerikanska släktingar och det är ett varmt utbyte av information fram och tillbaka över Atlanten.
En del kort på gamla släktingar är på gång in både från amerikanskt och svenskt håll.

Så efter att ha stått still ett tag har forskningen satt en väldig fart. Tack alla hjälpsamma människor!

Själv, ska jag i morgon besöka ett arkiv i Stockholm där det enligt arkivförteckningen skall finnas ett porträtt på Petrus Michael Kallander. Det är med lite darriga ben jag går dit för det är första gången jag kommer att få se en bild på någon av Mikaels barn.

Lasse [2008-06-26].
Länkarna till arkivdatabasen och hembygdsföreningen är flyttade till intressanta länkar.

Förbryllande!

(Mantalslängd för Fårö socken - Kalbjerga 1818) 1/4 mantal.
Jag har alltid trott att namnet Kallander förekom för första gången 1823 när Thomas tog sig namnet (Se "om släkten Kallander" i menyn till vänster), men mantalslängden från 1818 här ovan talar sitt tydliga språk.
Vår käre "tjurige?" stamfader Jacob har här angivet att han kallar sig K(C)allander.
Av någon anledning använder han sig senare inte av namnet men hans barn kommer att göra det.
2008-01-25

Vad väntar 2008?
Det är alltid lika spännande med ett nytt år. Det finns så mycket man vill göra och så mycket man vill upptäcka. För min egen del tog 2007-års arbete slut ganska plötsligt pga av en liten knöl i i min hustrus bröst. Det blev en snabb operation i början av december och nu är man fullt inne i vårdsvängen med cellgifter, provtagningar, mediciner, kommande strålning mm.
Men... vad man än säger... Svensk sjukvård är i särklass. De läkare, sköterskor och organisation som vi hittills har träffat på är helt fantastiska.

Vi tänker klara oss igenom detta och ser fram emot en vår och sommar på Fårö och jag hoppas att intresserade personer självklart fortsätter höra av sig om allt som rör Fårö. Digitalisering av hembygdsföreningens arkiv har påbörjats igen!

Jag vet att jag tappat några saker under året och vill gärna ta upp dessa trådar igen. Tillsammans med Sabine från hembydsföreningen har jag bl.a varit och fotograferat Abbo:s hus och jag tänkte lägga upp ett par bilder från Simunds inom kort...

Allt gott!
Lasse 2008-01-04

(Beträffande kortet här under så hade jag en längre tid hoppat över rakningen (som ett julklappstips till mina barn (;-)) för att genomföra en gammal idé om att klä ut mig i gamla kläder (Min sons Björns lajvkläder). Visst finns det familjedrag och vem vet? Kanske för flera generationer sedan...

Det var en gång en husbonde och hans son...
GOD FORTSÄTTNING ÖNSKAR FAMILJEN KALLANDER

På jakt efter Frans Daniels sista vilorum...
Äntligen är ett mysterium löst. På bilden ovan (gravstenen bör ha stått där min pärm ligger) finns Frans Daniel Kallanders sista viloplats. Grav 30233 på Stockholms Skogskyrkogårds kvarter 52 S.

För att hjälpa andra som söker släktingar begravda i "allmänna varvet" (de fria ensamgravarna) i Stockholm ska jag kort beskriva hur jag gått tillväga.

Stockholms kyrkogårdsförvaltning har en fantastisk söktjänst som heter "hitta graven" (gå in under intressanta länkar). Söktjänsten omfattar inte "ensamgravarna". Utan dessa får man söka under rubriken "Äldre gravboksregister" där de finns inscannade som pdf-filer. Man får söka i alfabetiskt register år för år tills man hittar rätt. Har man väl hittat personen och fått fram gravnr kan man sedan söka upp rätt plats via "Kronologiskt register" samt "Ensamgravar". Genom översättningstabellen kan man, som jag, ha tur att hitta graven på ett kvarter som inte är omlagt.
Var personen bosatt söder om slussen är det mest troligt att han/hon är begravd på Sandsborg/ Skogskyrkogården och bosatta norr om - på Norra begravningsplatsen.

Allt gott!
Lasse [2007-09-20]

Idag, 23 augusti 2007, har jag startat en grupp på www.facebook.com. Den har jag valt att kalla: Fårö - gårdar, släkten, kultur och historia (Fårö - the farms, the families, the culture and the history).
Välkomna att ansluta - den är öppen för alla.

Innerst inne har jag sedan gammalt en fix idé om att jag skulle vilja skapa en gemensam webbsida för alla Fårö-forskare. Kanske i form av en wikipedia där alla kan lägga in och redigera uppgifter. Personer, gårdshistoria och platser på ett och samma ställe.

Kanske en helt galen tanke, men om man inte frågar får man inga svar.

Allt gott!
Lasse [2007-08-23]


Lasse vid Verkas fiskeläge [Vecka 28-2007]
Då var man hemma och tillbaka på jobbet igen. Fast man längtar redan "hem" igen!
Det var en händelserik vecka som bl.a. inkluderade att bli "omgift" i Fårö k:a (Min fru hade utan min vetskap tagit kontakt med kyrkoherden i pastoratet och på vår 20-åriga bröllopsdag blev det en liten vacker ceremoni i mina förfäders kyrka). På kvällen åt vi "bröllopsmiddag" på Friggars krog. En fantastisk dag!

Auktion hos Grönlunds på Lauter hade vi turen att kunna åka på. För min egen del köpte jag två tjärade tunnor som jag nu kan sitta och "lukta på" och längta "hem". Finns ingen underbarare doft än Gotlands tjära. Jättekul även att få träffa mina släktingar Anna-Lisa E. och Karin E.

Jag har återigen fotograferat en hel del på kyrkogården och hoppas att kunna lägga ut en ny version av kyrkogårdens gravar under hösten. Har även besökt Bunge pastorat för att leta gamla gravböcker (som sägs vara skickade till Landsarkivet). Det "allmänna varvet" norr om kyrkan är krångligt att få ordning på.

En dag lät jag familjen gå runt i Visby och jag...satte mig naturligtvis på Landsarkivet. Jag letade i Visby hospitals patientjournaler efter min farfars far Christopher Wilhelm och fann att han låg inlagd i 55 dagar innan han gick bort den 8 juli 1894. Man undrar ju hur det var för farsfars mor Emma som gick ensam på gården med tre små barn utan att veta någonting.
Ett stort Tack till Helly Ö. för trevligt sällskap denna dag och till den helt fantastiska personalen på Landsarkivet (Ni är bäst!).

Allt gott!
Lasse 2007-07-30

Mölnor-part till salu

Drömma kan man ju göra. Tänk om det vore "rätt läge" just nu. Om barnen var klara i skolan och stod på egna ben. Då skulle jag inte tveka en sekund, familjen hem till Fårö - Kallanders äntligen tillbaka.
och vad skulle jag sedan göra? Jo. jag skulle i "ateljen" bygga upp det finaste hembygdsmuseumet som finns i Sverige. Höra med Barbro (hur mår hon?) om jag fick förvalta hennes material. Ge hembygdsföreningen så mycket utrymme som det bara gick. Skapa forskarplatser. Leta igenom hela ön efter material, sägner och kulturhistoria. Samla och bevara vårt förflutna! och... scanna och digitalisera så mycket material så möjligt!

Ja, ja - drömma kan man göra. 4 miljoner passar inte riktigt min plånbok, men visst vore det underbart!

\Lasse Kallander 2007-05-21

Sedemera fick jag reda på att Barbro pga sjukdom flyttat till fastlandet och att hennes material har överlämnats till hembygdsföreningen. Jag har framfört till hembygdsföreningen att jag gärna hjälper till med att digitalisera materialet eftersom det är helt oersättligt och utan kopior.
Lasse 2007-07-30


Panoramabild 2006 från familjens ursprungstrakter på Kalbjerga

Bilden är från den 4 oktober 1919 då farfar och farmor gifter sig. Platsen är Hauen, där farmor växte upp. Det är inte så lätt att indentifiera personerna på kortet, men längst till vänster står farfars kusin Albert Ringbom med sin fru Betty. Bakom farmor och farfar bör de vara Hulda och Hjammo som står. Båtsman Korg, Niklas Olsson, är vid den här tiden över 80 år. Frågan är om han är någon av de sittande herrarna?
Vad är kallander.se?
Jo, det är min egen domän som jag köpte 2003.
Denna hemsida är min hyllning till mina anfäder och innehåller hela min kärlek till min familjs hemö, FÅRÖ.
Under årens lopp har jag samlat på mig en hel del material och man kan ju säga att denna hemsida också är ett sätt för mig att organisera mitt material. Samtidigt får andra intresserade en möjlighet att ta del av det som jag i dagsläget vet.
Jag vill betona att jag är en glad amatör och att ni som tar del av denna sida ska vara noga med er källkritik. Jag kan göra felaktiga antaganden, jag kan skriva fel osv... Kontrollera alltid innan ni tar en uppgift för helt given.

Vidare så hoppas jag att jag inte bryter mot några copyright-regler etc. Hör av er så löser vi det. Jag är alltid oerhört noga med att ange källa och det är framför allt av respekt för det stora nedlagda arbetet som någon har gjort.
Samtidigt kan man ju fråga sig vad det gör för nytta nedstoppat i en byrålåda eller hemma i en pärm i bokhyllan? (;-)
.
Gör som jag: dela med er! Jag lägger gärna upp andras Fårömaterial här...

Allt gott och varmt välkomna!
Lasse Kallander 2006-03-24
E-post: lasse(NO SPAM)kallander.se
PS. Det kommer att ta tid. Kika in nån gång i veckan och se vad som kommit upp...
Nytt
Intressanta länkar har börjat fyllas på...(2006-12-13)
En del personer är nu upplagda under släktforskningen (2006-12-10)
De första historierna har kommit på plats (2006-03-29)
Jag har börjat lägga in en del bilder (2006-03-27)
Fröberg - Kolera (Skapad 2006-03-22)
På besök hos farbror Olle (Skapad 2006-03-18)
Tragedin på Winor (Omarbetat material)
Varför förlorar vi gården? (Omarbetat material)

Upplagd: 2006-03-18 Reviderad: 2006-03-22